Wat is een anchor tekst?

Een anchor tekst wordt ook wel een ankel tekst of linktekst genoemd. Dit is de tekst waar een link aan gekoppeld is. Maar waarom zijn anchor teksten belangrijk, hoe voeg je zo een tekst toe en wat is een goede anchor tekst? In deze blog lees je alles over anchor teksten.

Waarvoor dient een anchor tekst?

Een anchor tekst, oftewel lintekst, is de tekst waar een url aan gekoppeld is. De anchor tekst is dus altijd klikbaar, als je erop klikt word je namelijk doorverwezen naar een andere pagina. In de meeste gevallen herken je een anchor tekst aan de kleur, deze is meestal blauw van kleur en nadat je erop hebt geklikt verandert de kleur naar paars. Je kan anchor teksten gebruiken voor alle links, voor zowel interne links als backlinks.

 

Wat doet een anchor tekst voor de SEO?

Anchor teksten zijn van belang voor de SEO van een website, Google let namelijk ook op de anchor teksten bij het beoordelen van de SEO van websites. Het is dan ook essentieel dat je de anchor teksten met zorg uitkiest en hier goed over nadenkt, Google neemt dit namelijk mee in de zoekresultaten. De impact van een bepaalde anchor tekst kan groot zijn, als er bijvoorbeeld veel websites naar jouw website linken met de anchor tekst “klik hier”, dan zal jouw bedrijf op die term gevonden worden in Google.

 

Tips voor een goede anchor tekst

Een goede anchor tekst is essentieel om hogerop te komen in Google, het is dan ook van belang dat je relevante termen gebruikt en dat de ankertekst een hint geeft over de pagina waarnaar het verwijst. Een ankertekst als ‘klik hier’, is dus niet aan te raden, want dit geeft namelijk geen informatie over de pagina waar de url naartoe verwijst. Wij hebben een aantal tips voor je:

  1. Houd het kort en krachtig:
    Te lange ankerteksten kunnen ervoor zorgen dat het onduidelijk wordt, houd het dus kort en krachtig.
  2. Gebruik een term die daadwerkelijk terugkomt op de pagina waarnaar verwezen wordt:
    Als je een anchortekst gebruikt voor een url waar vervolgens niks over de gebruikte anchortekst staat, kan het bouncepercentage van die pagina groter worden. Stel je gebruikt de ankertekst “bruine tassen”, dan is het van belang dat je ook echt iets over bruine tassen tegen komt op de verwezen pagina.
  3. Wees specifiek:
    Te algemene anchorteksten kunnen ervoor zorgen dat het niet persé iets voor de SEO van de webpagina doet. Als je bijvoorbeeld een tekst zoals ‘bankstel’ gebruikt, is dit misschien te algemeen en zal het ook moeilijker zijn om op zo een woord gevonden te worden. Een linktekst zoals ‘leren hoekbank’ is wat specifieker.
  4. Voorkom keyword stuffing:
    Probeer niet alleen zoekwoorden als ankertekst te gebruiken, de tekst moet namelijk goed leesbaar blijven voor bezoekers en als je een bepaalde term te vaak gebruikt, is dit niet prettig voor de lezer.

Wat is een hyperlink

We weten nu wat een anchor tekst is en dat het gebruikt wordt voor hyperlinks, om te verwijzen naar andere pagina’s. Maar wat is een hyperlink precies en welke soorten hyperlinks zijn er? Ben jij ook benieuwd naar hoe je een hyperlink het best kan gebruiken en waar je dit moet plaatsen? Lees dan onze blog ‘Wat is een hyperlink?

 

Ook interessant:

Waarom adverteren op Google?

Wat is recruitment marketing?

 

 

Meer weten over DMS Media?

085 06 08 631

contact@dmsmedia.nl

Onze Diensten

 

Content marketing

Content marketing

Google ads

Google Ads (SEA)

Wordpress specialist inhuren

Website laten maken

Recruitment marketing
Recruitment marketing
linkbuilding
Linkbuilding
Zoekmachine optimalisatie
Zoekmachine optimalisatie (SEO)