Wat is een hyperlink?

Wat is een hyperlink?

Een hyperlink is een koppeling die doorverwijst naar een ander bestand. Hyperlinks woorden voornamelijk online op websites gebruikt. Door middel van een hyperlink kan je van de ene naar de andere pagina gestuurd worden. Een hyperlink is te herkennen aan de blauwe kleur, het zijn dus onderstreepte, blauwe woorden in een tekst waar op geklikt kan worden. Nadat er op een hyperlink geklikt is, verandert de kleur naar paars. Maar wat is een hyperlink nou precies en hoe wordt dit toegepast? In dit artikel lees je alles over hyperlinks.

Soorten hyperlinks

 • Interne links
  Interne links zijn hyperlinks die binnen een website van pagina A naar pagina B verwijzen. Interne links helpen de bezoeker te navigeren binnen jouw website. Een voordeel van dit type links is dat je er hiermee voor zorgt dat een bezoeker langer op de website surft. Het bouncepercentage wordt hierdoor lager.
 • Externe links
  Deze link wordt ook wel een ‘outbound link’ genoemd. Bij externe / outbound links verwijst de link dus van website A naar website B. Het is wel van belang dat er niet teveel gebruik wordt gemaakt van externe links, hiermee stuur je namelijk bezoekers van jouw eigen website naar een andere website. Ook doe je er goed aan om outbound links naar webpagina’s van websites te sturen die van waarde kunnen zijn voor de lezer.
 • Backlinks
  Inbound links, oftewel backlinks zijn hyperlinks die vanuit andere websites, naar jouw eigen website verwijzen. Bij voorkeur zijn deze backlinks afkomstig van websites die relevant zijn, hoe meer relevante websites naar jouw website linken, hoe beter.
 • Sponsored links
  Een sponsored link is een link die naar een URL verwijst van een adverteerder. Gesponsorde links worden bij de zoekresultaten in Google bovenaan getoond. Dit zijn de betaalde advertenties. Het voordeel van dit type advertentie, is dat bezoekers dit vaak niet meteen associëren met reclame, zoals bij bijvoorbeeld banners wel wordt gedaan.
 • Affiliate links
  Met affiliate links kan je geld verdienen. Als er op deze links geklikt wordt, ontvang je namelijk een commissie van de organisatie waar de link naartoe wijst.
backlink hyperlink networking internet online technology concept

Hoe gebruiken we een hyperlink?

Het is belangrijk om op een webpagina eerst duidelijk te maken waar de tekst over gaat en daarna pas een relevante hyperlink toe te voegen. Als de context nog niet duidelijk is, maar er is al een link toegevoegd, kan dit voor de bezoeker verwarrend zijn. Ook is het goed om te weten op welke plekken een hyperlink het best geplaatst kan worden en hoeveel links er geplaatst worden. Als er teveel links op een pagina staan, ziet dit er druk uit en kan het zijn dat de lezer/ bezoeker geconfronteerd wordt met keuzes die hij of zij op dat moment nog niet wil maken. Wij raden aan om een hyperlink aan het eind van een alinea te plaatsen en maximaal 2 á 3 hyperlinks per tekst.

De plaats

De label van een hyperlink is ook van belang, namen zoals ‘klik hier’ of ‘lees verder’ zijn afgeraden. Met zulke namen weet de lezer namelijk niet meteen naar wat de link verwijst. Je kan het best gebruik maken van zoekwoorden als naam voor een hyperlink, met een duidelijk label weet de lezer meteen wat voor pagina hij of zij kan verwachten na het openen van de hyperlink. Een ander voordeel van het gebruik van een zoekwoord als naam voor de hyperlink, is dat de webpagina dan meer kans heeft om hogerop te ranken in een zoekmachine zoals Google.

De bestemming van de link

Zoals eerder in deze blog verteld, is het belangrijk dat de hyperlink naar een relevante website verwijzen. Het moet tijdens het lezen van de tekst voor de lezer duidelijk zijn wat voor webpagina hij/ zij kan verwachten. Ook is het aan te raden om de URL in een nieuw venster te laten openen, hiermee verklein je namelijk het risico dat de bezoekers van je website afgaan en kunnen de bezoekers makkelijk terugkeren naar de webpagina.

Over DMS Media

Bij DMS media ben je aan het juiste adres als jij jouw website een boost wil geven door middel van online marketing. Wij zijn gespecialiseerd in het bouwen van websites, linkbuilding en SEA en SEO. Mocht je vragen hebben of meer informatie willen inwinnen over online marketing en wat dat met jouw bedrijf kan doen, schroom dan niet en neem contact met ons op!

 

Meer weten over DMS Media?

085 06 08 631

contact@dmsmedia.nl

Onze Diensten

 

Content marketing

Content marketing

Google ads

Google Ads (SEA)

Wordpress specialist inhuren

Website laten maken

Recruitment marketing
Recruitment marketing
linkbuilding
Linkbuilding
Zoekmachine optimalisatie
Zoekmachine optimalisatie (SEO)