Videomarketing is een vorm van digitale marketing waarbij er gebruik wordt gemaakt van video om een bepaalde boodschap over te brengen op het publiek. In de snelle wereld van digitale marketing is videomarketing een krachtige tool geworden om de aandacht van de doelgroep te trekken en een merk te promoten. Maar achter het scherm gaat er meer schuil dan alleen visuele aantrekkingskracht, in deze blog vertellen we je meer over de wetenschap achter videomarketing.
Hoe werkt videomarketing?
Videomarketing omvat verschillende stappen en strategieën om effectief met de doelgroep te communiceren en marketingdoelen te bereiken. Voordat je video content maakt, is het van belang dat er doelstellingen bepaald worden, identificeer de specifieke doelen van je video marketingcampagne. Dit kunnen doelen zijn zoals het vergroten van de merkbekendheid, maar ook het genereren van leads of het bevorderen van de verkoop van producten. Daarnaast is het belangrijk dat ook de doelgroep wordt gedefinieerd, de doelgroep begrijpen helpt je bij het aanpassen van de video content aan de behoeften van je publiek.
Nadat je het doel en de doelgroep duidelijk hebt, kan je beginnen met het ontwikkelen van een contentstrategie, bedenk welke soort video’s het meest effectief zullen zijn voor het gewenste doel en de doelgroep. Daarna kan je aan de slag met het creëren van de daadwerkelijke video, hierbij houd je rekening met verschillende factoren, zoals de elementen die terug moeten komen in de video en misschien overweeg je wel een storytelling te doen.
Ook ga je bedenken voor welke kanalen de video geschikt is en op welke kanalen je doelgroep het meest effectief is. Ook doe je er goed aan om een CTA, oftewel een Call to action toe te voegen aan je video, denk aan het abonneren op een nieuwsbrief, het bezoeken van de website of het doen van een aankoop.
De wetenschap achter videomarketing
Je zou het misschien niet denken, maar achter bijna elke video zit een diepgaande wetenschap. Het menselijk brein beslist in slechts enkele seconden of hij/zij geïnteresseerd blijft in een video. Daarom is het cruciaal om in het begin van elke video iets pakkends te zeggen of te laten zien. Onderzoek heeft aangetoond dat aandacht vasthouden een directe impact heeft op het geheugen en de betrokkenheid.
Ook emoties spelen een belangrijke rol in het besluitvormingsproces. Succesvolle videomarketing raakt een emotionele snaar bij de doelgroep, of het nou gaat om vreugde, nostalgie of empathie, inspelen op emotie van de kijker doet wat. Neurologisch gezien zorgen emotionele stimuli voor een diepere verbinding en betere herinnering.
Psychologie in videomarketing
Ons brein is van nature zo geprogrammeerd om verhalen te begrijpen en te onthouden. En door storytelling in videomarketing te integreren, creëren merken een blijvende impact en een sterke merkassociatie. Mensen zijn over het algemeen ook vatbaar voor een soort sociale bewijskracht. Getuigenissen en reviews in video formaat hebben dan ook een zeer krachtig effect op kijkers en dit versterkt hun vertrouwen in een bepaald merk.
Ook kleuren en visuele elementen in een video doen wat met het brein van de kijkers. Elke kleur roept bepaalde emoties op, de kleur blauw wordt vaak geassocieerd met loyaliteit en betrouwbaarheid, terwijl groen weer de kleur is van vernieuwing, natuur en energie. Zo heeft elke kleur zijn eigen betekenis. Net zoals bepaalde kleuren de kijker kunnen beïnvloeden, kunnen bepaalde visuele elementen dat ook.
Ook interessant: