SEO copywriting

SEO copywriting is het schrijven van content met als doel dat zowel de lezers als zoekmachines de content interessant en relevant vinden. Het combineert traditionele copywriting met SEO om de zichtbaarheid van een webpagina te verbeteren. Ben jij benieuwd naar SEO copywriting technieken? Lees dan snel verder.

Wat is copywriting?

Copywriting is het schrijven van teksten met als doel het aantrekken, overtuigen en informeren van een bepaalde doelgroep om actie te ondernemen. De term “copy” verwijst naar tekstuele content en copywriting omvat het creëren van deze content met de bedoeling om dus een bepaalde reactie uit te lokken van de lezer. Denk hierbij aan acties zoals het kopen van een product, maar ook acties waar geen betaling aan te pas komt, zoals het inschrijven voor een nieuwsbrief of het delen van informatie.

Effectieve SEO copywriting is niet enkel gericht op het overbrengen van informatie, maar ook op het creëren van een emotionele connectie met de lezer. Een goede copywriter begrijpt de doelgroep, inclusief hun behoeften en verlangens. De tekst is afgestemd op de specifieke doelgroep. Daarnaast is het goed om in je tekst gebruik te maken van emotionele triggers om een connectie met de lezer te ontwikkelen en hen aan te moedige om op een persoonlijk niveau te reageren. Copywriting wordt toegepast in diverse contexten, waaronder reclame, marketingmateriaal, websites, e-mails, sociale media, en meer. Een ervaren copywriter kan de kracht van woorden benutten om een bepaalde actie te stimuleren en de gewenste reactie van de doelgroep te verkrijgen.

Wat is SEO copywriting?

SEO copywriting is een gespecialiseerde vorm van schrijven die gericht is op het optimaliseren van online content voor zoekmachines, zoals Google, terwijl het tegelijkertijd interessant en waardevol blijft voor menselijke lezers. Het doel is om zowel de leesbaarheid als de vindbaarheid van de inhoud te optimaliseren, waardoor de kans op hogere posities in zoekresultaten toeneemt. Het is belangrijk dat je niet alleen waardevolle, maar ook informatieve en unieke content schrijft. De content die je schrijft moet antwoord geven op bepaalde vragen van lezers of een behoefte van de doelgroep/lezer vervullen.

SEO Copywriting technieken

Effectieve SEO copywriting vereist een combinatie van schrijfvaardigheden en begrip van zoekmachine-algoritmes. Er zijn meerdere technieken die je kan toepassen tijdens het schrijven van een SEO tekst. Wij hebben een aantal SEO copywriting technieken voor je op een rijtje gezet:

 1. Trefwoord onderzoek:
  Begin met grondig trefwoord onderzoek om relevante zoektermen te identificeren. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner of SEMrush om inzicht te krijgen in populaire zoekwoorden en zinnen.
 2. Geïntegreerde Trefwoorden:
  Integreer de geselecteerde trefwoorden op natuurlijke wijze in je tekst. Vermijd overmatig gebruik en zorg ervoor dat de tekst nog steeds vloeiend en begrijpelijk is voor lezers.
 3. Krachtige Titels en Koppen:
  Maak gebruik van pakkende titels en subkoppen. Deze niet alleen de lezers aantrekken, maar helpen ook zoekmachines de inhoud beter te begrijpen.
 4. Unieke en Waardevolle Inhoud:
  Lever hoogwaardige, unieke content die antwoord geeft op vragen van de gebruiker. Dit vergroot de kans op het verkrijgen van backlinks, wat gunstig is voor SEO.
 5. Leesbaarheid Optimaliseren:
  Houd rekening met leesbaarheid door korte alinea’s te gebruiken, duidelijke structuur aan te brengen en eenvoudige taal te hanteren. Dit maakt de inhoud aantrekkelijk voor zowel lezers als zoekmachines.

Het proces van SEO copywriting in drie stappen

SEO-copywriting is onder te verdelen is drie belangrijke stappen:

 1. Voorbereiden: 
  In de eerste stap stel je een planning op, waarover ga je schrijven, wat is het doel van het artikel en welke informatie heb je nodig om te schrijven, zijn vragen die je beantwoord wilt hebben. Tijdens deze stap doe je ook een zoekwoordonderzoek, om erachter te komen welke zoekwoorden goed scoren in zoekmachines en welke zoekwoorden je in de tekst wilt verwerken.
 2. Schrijven: 
  Als het onderzoek en de voorbereiding gedaan is, kan je beginnen met het schrijven van de tekst. Tijdens deze stap is het belangrijk dat je een logische structuur gebruikt en probeert om geen spelfouten en taalfouten te maken.
 3. Corrigeren: 
  Zodra je klaar bent met het schrijven is het van belang dat je de tekst nog controleert. Lees de tekst goed na en controleer op taalfouten, grammaticale fouten en spelfouten. Het kan zijn dat je zelf over bepaalde fouten heen leest en daarom is het aan te raden om iemand anders de tekst na te laten kijken.

De eigenschappen van een goede SEO-copywriter

Een goede SEO-copywriter beschikt over een combinatie van schrijfvaardigheden en het vermogen om de behoeften van de doelgroep aan te spreken. Enkele eigenschappen die kenmerkend zijn voor een competente SEO-copywriter zijn:

 1. Trefwoord expertise:
  Begrip van trefwoord onderzoekstechnieken en het vermogen om relevante zoekwoorden op een natuurlijke en coherente manier in de tekst te integreren.
 2. Creativiteit:
  Vermogen om creatieve, boeiende en unieke content te produceren die opvalt tussen de concurrentie.
 3. Doelgroep gerichtheid:
  Begrip van de doelgroep en het vermogen om content te creëren die aansluit bij hun behoeften, vragen en interesses.
 4. Strategische Denkwijze:
  Vermogen om een strategische benadering toe te passen bij het schrijven, rekening houdend met zowel SEO-principes als de doelstellingen van de onderneming.
 5. Leesbaarheid en Duidelijkheid:
  Bekwaamheid in het schrijven van heldere, begrijpelijke teksten die de boodschap effectief overbrengen aan zowel zoekmachines als menselijke lezers.
 6. Aandacht voor Detail:
  Zorgvuldigheid bij het vermijden van grammaticale fouten, spelfouten en andere taalkundige onvolkomenheden die de geloofwaardigheid kunnen aantasten.

Ook interessant:

Meer weten over DMS Media?

085 06 08 631

contact@dmsmedia.nl

Onze Diensten

 

Content marketing

Content marketing

Google ads

Google Ads (SEA)

Wordpress specialist inhuren

Website laten maken

Recruitment marketing
Recruitment marketing
linkbuilding
Linkbuilding
Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie (SEO)