Wat is cache wissen?

Het woord ‘cache’ is afkomstig uit het Engels en betekent voorraad of opslagplaats. Als we het over cache hebben, bedoelen we daarmee de tijdelijke opslag van je computer of telefoon. Wat is cache wissen, waar moet je rekening mee houden als je je cache gaat wissen en waarom doe je dit eens in de zoveel tijd? In deze blog vertellen wij je er meer over.

 

Cache op de computer

De cache op je computer is een plek waar bestanden tijdelijk worden opgeslagen voor snelle toegang. Denk aan websites die je regelmatig bezoekt, dit wordt allemaal in je cache opgeslagen. Als een bepaalde webpagina in je cache zit en je wilt deze webpagina opnieuw bezoeken, hoeft het niet opnieuw geladen te worden via het internet, maar wordt het vanuit je eigen computer geladen en vaak gaat dit sneller.

 

Waar moet je op letten?

Voordat je de cache gaat wissen is het belangrijk dat je nagaat of er bepaalde bestanden of gegevens opgeslagen zijn, die je regelmatig nodig hebt. Als er bijvoorbeeld webpagina’s in de cache zitten die je dagelijks bezoekt, is het handig als je deze niet wist. Door cache-bestanden te verwijderen, maak je de cache leeg en als deze eenmaal leeg is, gaat het opvragen van bepaalde webpagina’s weer via het internet en duurt het dus langer dan wanneer dit via je eigen computer gaat.

 

Hoe leeg je je cache?

Toch is het handig om af en toe de cache te legen, bijvoorbeeld in het geval dat er een webpagina vernieuwd is, maar nog steeds de oude versie laden omdat dit zo is opgeslagen in de cache. Hoe je de cache leegt, kan per apparaat verschillen.

 

Cache wissen in Google Chrome

  1. Open Google Chrome op je apparaat.
  2. Klik rechtsboven in de hoek op de 3 puntjes.
  3. Klik op Geschiedenis en dan op Browser gegevens wissen.
  4. Bovenaan kan je een periode kiezen, maar je kan er ook voor kiezen om alles te verwijderen en dan kies je voor Onbeperkt.
  5. Vink de selectievakjes aan die jij gewist wilt hebben.
  6. Klik tot slot op Gegevens wissen.

 

Cache wissen in Safari

  1. Zorg er eerst voor dat er een vinkje bij Toon Ontwikkel-menu in menubalk
  2. Klik in het menu op Ontwikkel.
  3. Klik op Leeg caches.

Indien je geen nieuwe bestanden opgeslagen wilt hebben, kan je er ook voor kiezen om in het Ontwikkel-menu de caches volledig uit te schakelen. Dit kan je natuurlijk op elk gewenst moment weer inschakelen.

 

WordPress cache wissen

Ook binnen WordPress zijn er plug-ins die je cache voor je kunnen bijhouden. Deze plug-ins zorgen voor meer snelheid op de website. Ze zorgen voor opslag, het verkleinen van codering en het dynamisch inladen van afbeeldingen. Deze functies zorgen ervoor dat het surfen op de website aangenaam is voor de bezoeker, de content die de bezoeker op dat moment nodig heeft wordt namelijk snel ingeladen. Indien er een pagina vernieuwd is, maar je de oude pagina nog in de cache hebt staan, is het aan te raden om de cache te wissen. Na het wissen van de cache wordt de nieuwe pagina geladen in plaats van de oude.

 

 

Ook interessant:

Afbeeldingen optimaliseren SEO

Grappige out of office

 

Meer weten over DMS Media?

085 06 08 631

contact@dmsmedia.nl

Onze Diensten

 

Content marketing

Content marketing

Google ads

Google Ads (SEA)

Wordpress specialist inhuren

Website laten maken

Recruitment marketing
Recruitment marketing
linkbuilding
Linkbuilding
Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie (SEO)