Afbeeldingen optimaliseren SEO

Bij het online plaatsen van web teksten of blogs is het van belang dat er zoveel mogelijk geoptimaliseerd is zodat de pagina goed geïndexeerd kan worden door zoekmachines. Als een webpagina geïndexeerd is door Google, vergroot je hiermee je vindbaarheid en zichtbaarheid. In deze blog ‘Afbeeldingen optimaliseren SEO’ vertellen wij je meer over het optimaliseren van de afbeeldingen en geven we je tips.

 

Afbeeldingen optimaliseren SEO technisch: hoe doe je dit?

Bij het plaatsen van een web tekst is het belangrijk dat ook de afbeeldingen goed geoptimaliseerd zijn, hiermee verhoog je namelijk de SEO-score en vergoot je de kans om hogerop in Google te ranken. En hoewel een afbeelding misschien niet het eerste is wat er in je opkomt als je denkt aan het optimaliseren van een pagina voor SEO, is dit wel een zeer belangrijk aspect en kan ook hierop winst behaald worden.

 

Er zijn meerdere manieren om afbeeldingen te optimaliseren voor SEO: 

 1. Kies het juiste bestandstype
  Afbeeldingen kan je het best opslaan als een JPEG of PNG-bestand. Het meest gebruikte bestandstype is JPEG en dit is dan ook bijna overal toepasbaar. Als je simpele animaties wil gebruiken kan je ook kiezen voor een GIF, dit bestandstype is niet aan te bevelen bij foto’s. PNG is een alternatief voor zowel JPEG als GIF, maar het nadeel hierbij is dat dit type niet overal ondersteund wordt.
 2. Gebruik een goede afbeelding
  Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het kiezen van de juiste afbeelding kan moeilijk zijn. Je moet letten op een aantal aspecten; heeft de afbeelding de juiste grootte, is het van goede kwaliteit en zit er geen copyright op? Er zijn bepaalde websites waar je stockvrije foto’s en afbeeldingen kan downloaden, denk bijvoorbeeld aan Freepik of Pixabay. Daarnaast is het van belang dat de afbeelding past bij de tekst die er op de webpagina te lezen is.
 3. Voeg een alt-tekst aan de afbeelding toe
  Alt-tekst staat voor ‘alternatieve tekst’, dit is de tekst die de inhoud van een bepaalde afbeelding beschrijft. De SEO-score van een bepaalde webpagina kan ook omhoog gaan als de alt-tekst van een afbeelding op de pagina overeenkomst met het hoofdzoekwoord en de titel van de tekst.
 4. Gebruik informatieve bestandsnamen
  Als je informatieve bestandsnamen gebruikt voor de afbeeldingen, kunnen zoekmachines zoals Google deze beter vinden. Als je zelf een foto hebt gemaakt en deze wil gebruiken, heeft het in eerste instantie een nietszeggende naam dat misschien wel uit een aantal letters en cijfers bestaat. Je doet er goed aan om de naam van de afbeelding te veranderen naar een naam die iets over de tekst zegt. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de afbeeldingsnaam hetzelfde te noemen als de alt-tekst.

Pagina optimaliseren voor SEO

Naast afbeeldingen optimaliseren voor SEO, is het ook van belang dat je de rest van de pagina optimaliseert voor SEO. Een van de eerste dingen die je doet voordat je een web tekst gaat schrijven, is het bepalen van een sterk zoekwoord. Kies een zoekwoord waar veel zoekvolume op zit, maar wat niet een te hoog moeilijkheidsniveau heeft. Als je eenmaal het hoofdzoekwoord bepaald hebt, probeer dit woord dan een aantal keer terug te laten komen in de tekst, maar laat dit ook niet teveel terugkomen, de richtlijn is om ongeveer rond de 10% van de tekst te zitten.

 

Als je tekst ongeveer 800 woorden heeft zit je goed qua lengte, maar schrijf je over een lastig onderwerp en zit je nog onder de 600 woorden? Probeer dan de tekst in ieder geval aan te vullen tot de 600 woorden. Zorg ervoor dat je geen spelfouten, taalfouten of grammaticale fouten maakt, om de kans op dit soort fouten in een tekst te verkleinen, raden we aan om altijd na het schrijven van een tekst, de tekst na te lezen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je gebruik maakt van hyperlinks, het liefst zowel interne als externe hyperlinks, de interne links verbeteren de linkstructuur binnen de eigen website. Wil je nog meer weten over SEO en wat er belangrijk is bij SEO technisch optimaliseren? Lees dan onze Technische SEO-checklist.

SEO checklist

Ook interessant:

Grappige out of office

Wat is performance marketing

Meer weten over DMS Media?

085 06 08 631

contact@dmsmedia.nl

Onze Diensten

 

Content marketing

Content marketing

Google ads

Google Ads (SEA)

Wordpress specialist inhuren

Website laten maken

Recruitment marketing
Recruitment marketing
linkbuilding
Linkbuilding
Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie (SEO)