Wat is een sitemap?

Een sitemap is een pagina met een lijst van alle pagina’s die op een bepaalde website te vinden zijn. Op deze manier hebben bezoekers van jouw website een overzicht van alle pagina’s die op jouw website aanwezig zijn.
Wat is een sitemap precies en wat doet het? Je leest het in deze blog.

Soorten sitemaps

Je hebt twee soorten sitemaps, een voor bezoekers en een voor zoekmachines. De sitemap voor bezoekers zorgt ervoor dat bezoekers een overzicht hebben van alle pagina’s op een bepaalde website. Een sitemap voor bezoekers wordt ook HTML-sitemap genoemd, via deze sitemap kan je gemakkelijk naar een pagina gaan. Maar naar de sitemap voor bezoekers, heb je ook nog een sitemap voor zoekmachines en deze is normaalgesproken niet zichtbaar voor bezoekers.

Een sitemap voor zoekmachines wordt ook XML-sitemap genoemd, dit is namelijk een speciaal formaat wat door zoekmachines gelezen kan worden. Dit type sitemap is er om beter gevonden te worden in een zoekmachine.

Welke sitemap heb ik nodig?

Er wordt geadviseerd dat websites in ieder geval een XML-sitemap hebben, dit is om de vindbaarheid te verbeteren. Een HTML-sitemap daarentegen is iets minder belangrijk, maar dit kan wel een boost geven aan je website. Voor SEO kan een HTML-sitemap ook nog toegevoegde waarde hebben, deze sitemap zorgt er namelijk voor dat elke pagina op de website een verwijzende link krijgt. Voor Google is het goed als elke pagina bereikbaar is via links op andere plekken op je website.

Is een sitemap echt nodig?

Een sitemap is niet in elk geval nodig, er zijn namelijk ook websites die al een hele goede linkstructuur hebben. Als alle pagina’s aan elkaar gelinkt zijn en de website goed gestructureerd is, is het niet perse nodig om een sitemap te hebben. Maar in bepaalde gevallen is het wel aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan websites die heel groot zijn, een breed assortiment hebben, met veel categorieën, subcategorieën en productpagina’s. Bij grote websites kan het namelijk zijn dat de zoekmachine moeite heeft om nieuwe pagina’s te vinden.

Maar niet alleen bij grote websites, maar ook bij websites waarbij de linkstructuur niet optimaal is, kan een sitemap erg handig zijn en bij nieuwe websites is het ook aan te raden om een sitemap te hebben, hierdoor zal de website sneller gevonden worden.

Wat is een sitemap op mijn website?

Maar hoe kom je erachter of jouw website al een sitemap heeft? Het is belangrijk om te weten of jouw website al een sitemap heeft of niet en daarom raden wij aan om het te controleren. Je kan heel eenvoudig checken of een website al een sitemap heeft, je hoeft namelijk alleen je domeinnaam met daarachter /sitemap.xml of /sitemap_index.xml in te typen in de zoekbalk. Je ziet dan alle sitemaps die op jouw website aanwezig zijn.

Sitemap maken in WordPress

Het maken van een sitemap hoeft niet heel moeilijk te zijn, in WordPress kan je ook zelf een HTML-sitemap maken. Dit doe je door de ‘WP Sitemap Page’ plugin te installeren en een nieuwe pagina aan te maken met de naam ‘Sitemap’. Vervolgens stel je de plugin in zoals gewenst, plaats je een interne link naar de sitemap in de footer van je website en sluit je pagina’s uit van je sitemap.

Ook het maken van een XML-sitemap is niet ingewikkeld, hiervoor installeer je de plugin ‘Yoast SEO’, deze plugin maakt automatisch je sitemap aan en deze kan je zelf bewerken. Je kan de sitemap toevoegen aan bijvoorbeeld Google Search Console, deze tool zorgt ervoor dat je sitemap sneller geïndexeerd wordt door zoekmachines zoals Google.

Wat is een hyperlink

We hebben het nu over de linkstructuur en sitemaps van websites gehad, maar wat is een hyperlink eigenlijk precies? Ben jij hier ook benieuwd naar en wil je te weten komen hoe je hyperlinks gebruikt? Lees dan onze blog ‘Wat is een hyperlink’. Hierin vertellen we je over de verschillende soorten hyperlinks en hoe je dit toepast.

Over DMS media

Wil jij jouw website ook laten groeien door middel van online marketing? Dan ben je bij DMS media aan het juiste adres, wij bieden diensten aan bedrijven aan die meer (online) bekendheid willen genereren en beter gevonden willen worden in zoekmachines. Je kan bij ons terecht voor onder andere zoekmachine optimalisatie, social media beheer en e-mail marketing. Maar ook als je een compleet nieuwe website wil laten bouwen of de huidige website een nieuw jasje wil geven, staan wij voor jou klaar. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Meer weten over DMS Media?

085 06 08 631

contact@dmsmedia.nl

Onze Diensten

 

Content marketing

Content marketing

Google ads

Google Ads (SEA)

Wordpress specialist inhuren

Website laten maken

Recruitment marketing
Recruitment marketing
linkbuilding
Linkbuilding
Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie (SEO)