Duplicate content

 

Duplicate content betekent dubbele inhoud en verwijst naar vergelijkbare of identieke content op meerdere webpagina’s van een website. Maar wat voor invloed kan duplicate content hebben op de positie van jouw website binnen zoekmachines en hoe pak je dit aan? Wij vertellen je er meer over in deze blog.

 

Is duplicate content een probleem?

Bij duplicate content heb je eigenlijk dubbele content op meerdere webpagina’s staan, dit wordt door zoekmachines zoals Google als een probleem gezien en het is dus het beste om dit te voorkomen, zodat jouw positie binnen Google niet in gevaar komt. Zoekmachines zoals Google streven ernaar om gebruikers de meest relevante en waardevolle informatie te bieden. Wanneer er meerdere pagina’s met dezelfde inhoud bestaan, kan het voor zoekmachines moeilijk zijn om te bepalen welke pagina de meest relevante is voor een specifieke zoekopdracht. Hierdoor kunnen zoekmachines besluiten om slechts één versie van de content weer te geven of de rangschikking van de betrokken pagina’s te verlagen. Dit kan leiden tot lagere organische zoekresultaten en minder verkeer naar jouw website.

 

De oorzaak

Er zijn meerdere oorzaken van duplicate content. Eén van de bekende oorzaken is dat zich op je website technische problemen voordoen. Denk aan het gebruik van verschillende URL’s voor dezelfde inhoud, zoals een url met “www.” ervoor en (bijna) dezelfde url zonder “www.” Om interne duplicatie te voorkomen, is het van belang om consistente URL-structuren te gebruiken en URL-kanonisatie toe te passen om zoekmachines te laten weten welke versie de voorkeursversie is. Een andere oorzaak kan liggen aan het gebruik van tags en categorieën op een bepaalde website. Als je dezelfde inhoud onder meerdere tags of in verschillende categorieën plaatst, kan dit dubbele content veroorzaken.

 

Voorkom duplicate content

Het voorkomen van duplicate content op jouw website is essentieel om de gebruikerservaring te verbeteren en de rangschikking in zoekmachines te behouden. Wij hebben enkele belangrijke tips die je kunt volgen om duplicate content te voorkomen:

 

  1. Gebruik consistente URL-structuren: Zorg ervoor dat elke pagina op jouw website een unieke en consistente URL heeft. Vermijd variaties zoals het gebruik van www en non-www versies van jouw domein. Kies een voorkeursversie (bijvoorbeeld www.example.com) en gebruik redirects of de juiste canonical-tags om alle andere versies naar de voorkeursversie te verwijzen.

 

  1. Implementeer canonical-tags: De canonical-tag is een HTML-element dat zoekmachines helpt te begrijpen welke versie van een pagina de originele en meest relevante is. Als jouw website bijvoorbeeld dezelfde inhoud op meerdere pagina’s weergeeft, geef dan op elke pagina de canonical-tag op die verwijst naar de voorkeursversie van de inhoud. Dit helpt zoekmachines te begrijpen welke pagina ze moeten indexeren en voorkomt dat er verwarring ontstaat.

 

  1. Voorkom dubbele inhoud door URL-parameters: Soms kunnen URL-parameters, zoals trackingcodes of sorteeropties, ervoor zorgen dat dezelfde pagina met verschillende URL’s wordt weergegeven. Dit kan duplicatieproblemen veroorzaken. Je kunt dit oplossen door het gebruik van de juiste canonical-tags of door URL-parameters te negeren in jouw robots.txt-bestand.

 

  1. Pas op met syndicatie van inhoud: Als je inhoud deelt op andere websites, zoals artikelverzamelsites of platforms voor gastbloggen, zorg er dan voor dat de originele versie van de inhoud op jouw eigen website staat. Plaats een verwijzing naar de originele bron en voorkom dat de volledige inhoud op andere locaties wordt gedupliceerd.

 

  1. Creëer unieke en waardevolle inhoud: Zorg ervoor dat elke pagina op jouw website unieke en waardevolle inhoud biedt. Gebruik geen gekopieerde of hergebruikte inhoud van andere websites. Investeer in het creëren van originele en relevante inhoud die jouw doelgroep aanspreekt.

 

  1. Controleer regelmatig op duplicate content: Het is een goed idee om regelmatig jouw website te controleren op mogelijke duplicate content. Gebruik tools zoals Google Search Console of SEO-auditingtools om dubbele pagina’s of problemen met canonicalisatie te identificeren. Als je duplicatieproblemen tegenkomt, los deze dan zo snel mogelijk op.

 

 

Ook interessant:

Meer weten over DMS Media?

085 06 08 631

contact@dmsmedia.nl

Onze Diensten

 

Content marketing

Content marketing

Google ads

Google Ads (SEA)

Wordpress specialist inhuren

Website laten maken

Recruitment marketing
Recruitment marketing
linkbuilding
Linkbuilding
Zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie (SEO)