De kunst van storytelling

Storytelling is een vorm van communicatie waarbij een verhaal wordt gebruikt om een bepaalde boodschap over te brengen, informatie te delen en/of emoties op te wekken bij het publiek. Het draait bij storytelling om het creëren van een samenhangend en boeiend verhaal dat de aandacht van het publiek vasthoudt en hen meeneemt op reis. Wil jij meer weten over de kunst van storytelling? Je leest het in deze blog.

 

Storytelling

Bij storytelling kan het verhaal fictief zijn, maar ook gebasseerd op echte gebeurtenissen. Daarnaast kan het verschillen van eenvoudige anekdotes tot aan complexe narratieven. Meestal draait een verhaal om één of meerdere personages, dit kunnen mensen zijn, maar ook dieren of zelfs fictieve personages. Dit personage beleeft dan dingen en ondergaat veranderingen of wordt geconfronteerd met bepaalde uitdagingen.

Een belangrijk aspect van storytelling is emotie, dit is een krachtig instrument en het stelt het publiek in staat om zich in te leven in de personages en zich misschien zelfs betrokken te voelen bij het verhaal. Emotionele reacties zoals vreugde, verdriet, boosheid, angst en empathie kunnen worden opgeroepen door een verhaal.

 

Waarom maken we gebruik van storytelling?

Men vertelt verhalen om te verbinden. Het is een manier om onze ervaringen met anderen te delen en empathie te wekken bij de luisteraar. Goede verhalen brengen emotie over en creëren een gemeenschappelijke grond tussen verteller en luisteraar. Of het nu gaat om een persoonlijk relaas, een merkverhaal of een maatschappelijke boodschap, storytelling is de brug die ons verbindt.

 

De kunst van storytelling in de marketing

Ook in de marketing wordt er veel gebruik gemaakt van storytelling en heeft het een prominente plaats ingenomen. Veel merken en bedrijven willen hun verhaal overbrengen op de doelgroep. Dit doen ze om een emotionele band met de doelgroep/klanten op te bouwen. De bedrijven willen niet alleen een product verkopen, maar ook waarden en een levensstijl communiceren naar hun doelgroep. Een goed merkverhaal is boeiend, relevant en resoneert met de doelgroep.

Het vermogen om mensen te beïnvloeden en hun gedrag te veranderen is de kracht die storytelling heeft. Een boeiend verhaal moet kunnen aanzetten tot actie en daarnaast ook bewustwording creëren en empathie opwekken. Bij verhalen van strijders, milieuactivisten of sociale hervormers is het vaak het geval. Het verhaal van zo een persoon inspireert namelijk anderen om zich bij de zaak aan te sluiten.

 

De voordelen van storytelling

Aan storytelling zitten meerdere voordelen verbonden, wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

 1. Verbinding met het publiek:
  Storytelling creëert een emotionele en psychologische band tussen de verhaal verteller en het publiek. Het maakt het mensen makkelijker om zich in te leven in het personage en/of de situatie in het verhaal. En dit zorgt natuurlijk ook voor een diepere verbinding.
 2. Betrokkenheid en aandacht:
  Verhalen hebben ook de kracht om de aandacht van mensen vast te houden. Informatie wordt boeiender overgebracht waardoor er zelfs betrokkenheid vanuit de luisteraar ontstaat.
 3. Inspiratie en motivatie:
  Sommige verhalen kunnen ook als inspirerend ervaren worden. Meestal zijn dit verhalen over succes, doorzettingsvermogen en overwinning. En dit kan de doelgroep aanmoedigen en motiveren om bepaalde doelen na te streven en obstakels te overwinnen.
 4. Kennis en waarden overbrengen:
  Verhalen worden ook gebruikt om gewoon kennis over en waarden over te brengen. Ze zijn een effectieve manier om complexe ideeën en concepten over te brengen.
 5. Entertainment:
  En niet te vergeten, verhalen zijn er ook gewoon voor het vermaak. Ze bieden de luisteraars plezier en entertainment. De doelgroep wordt meegenomen op een avontuurlijke reis en laten je even ontsnappen van het dagelijks leven.

 

Ook interessant:

Meer weten over DMS Media?

085 06 08 631

contact@dmsmedia.nl

Onze Diensten

 

Content marketing

Content marketing

Google ads

Google Ads (SEA)

Wordpress specialist inhuren

Website laten maken

Recruitment marketing
Recruitment marketing
linkbuilding
Linkbuilding
Zoekmachine optimalisatie
Zoekmachine optimalisatie (SEO)